Archiwum 12 października 2018


paź 12 2018 ziemniaki
Komentarze: 0

 Aby uzyskać pełną wartość odżywczą ziemniaków należy:

Wybierać ziemniaki z uprawy naturalnej z ładną skórką.


 

Wyrzucić ziemniaki zazielenione i kiełkujące, ze względu na zawartość trującej solaniny.

Przed obieraniem bulwy dokładnie umyć.

Obierać cieniutko, ponieważ najbliżej skórki znajdują się cenne minerały i witaminy.

Obrane ziemniaki wrzucać od razu do wrzątku,

tak, aby skrobia ścięła się na powierzchni, nie pozwalając na wypłukanie najwartościowszych składników.


 

Podczas gotowania można wlać szklankę mleka

 – łyżeczkę masła

 – Przekrojoną cebulę ( kilka cebul)

- łyżeczkę kminku

 – solić dopiero wtedy, kiedy ziemniaki zaczynają mięknąć.

Po takim ugotowaniu, ziemniaczki będą już omaszczone, pachnące i odżywcze, tak,

że nie trzeba już dodawać żadnych sosów.


 

Bibliografia:

J. Górnicka „Apteka natury”

M.T. Wozniakowie „Ojca Grande przepisy na dobre zdrowie”

A. Jung i J. Raff „Encyklopedia zdrowia E.Caycego”

Z. Przybylak „Ziołowe kuracje medycyny ludowej”

Ks.S.Kneipp „Moje leczenie wodą”

Ks.S. Kneipp „Mój testament dla zdrowych i chorych”

Internet.