ziemniaki
Komentarze: 0
Aby uzyskać pełną wartość odżywczą ziemniaków należy:
Wybierać ziemniaki z uprawy naturalnej z ładną skórką.
Wyrzucić ziemniaki zazielenione i kiełkujące, ze względu na zawartość trującej solaniny.
Przed obieraniem bulwy dokładnie umyć.
Obierać cieniutko, ponieważ najbliżej skórki znajdują się cenne minerały i witaminy.
Obrane ziemniaki wrzucać od razu do wrzątku,
tak, aby skrobia ścięła się na powierzchni, nie pozwalając na wypłukanie najwartościowszych składników.
Podczas gotowania można wlać szklankę mleka
– łyżeczkę masła
– Przekrojoną cebulę ( kilka cebul)
- łyżeczkę kminku
– solić dopiero wtedy, kiedy ziemniaki zaczynają mięknąć.
Po takim ugotowaniu, ziemniaczki będą już omaszczone, pachnące i odżywcze, tak,
że nie trzeba już dodawać żadnych sosów.
Bibliografia:
J. Górnicka „Apteka natury”
M.T. Wozniakowie „Ojca Grande przepisy na dobre zdrowie”
A. Jung i J. Raff „Encyklopedia zdrowia E.Caycego”
Z. Przybylak „Ziołowe kuracje medycyny ludowej”
Ks.S.Kneipp „Moje leczenie wodą”
Ks.S. Kneipp „Mój testament dla zdrowych i chorych”
Internet.
Dodaj komentarz